"4 godziny, by zostać mistrzem nie tylko w kuchni" recenzja książki


Jakiś czas temu w moje ręce wpadła bardzo ciekawa książka. "4 godziny, by zostać mistrzem nie tylko w kuchni" napisał Timothy Ferris, autor bestsellerów "New York Timesa". Ta książka to totalny poradnik jak żyć i osiągać nieprzeciętne wyniki w dowolnej dziedzinie naszego życia. 
"4 godziny, by zostać mistrzem nie tylko w kuchni" to nie tylko książka kucharska, oczywiście są w niej przepisy na różne dania i jest ich całe mnóstwo. To podręcznik po świecie szybkiego uczenia się. W książce znajdziecie wskazówki i sztuczki, które zostały zaczerpnięte od szachowych mistrzów, znanych szefów kuchni, profesjonalnych sommelierów, sportowców, supermodelek i wielu innych osób. 



 Czytając tą książkę nauczysz się, jak:
- przyswoić wiedzę z 6-miesięcznego kursu gotowania w ciągu 48 godzin
- ugotować niesamowitego okonia morskiego w umywalce w ciągu 20 minut
- do końca życia gotować bez zaglądania do przepisów
- nauczyć się hiszpańskiego w 8 tygodni
- zrzucić wiele kilogramów dzięki diecie Slow-Carb

Jest to jak z powieścią przygodową. Czytasz i odkrywasz strona po stronie nowe karty. Książka ma ponad 600 stron - pełnych interesujących treści, ciekawych zdjęć, rysunków, wykresów, tabelek, anegdot, przepisów, bohaterów. Czytanie tej książki to dobra zabawa, możesz sobie wybrać to co cię najbardziej interesuje i zostać w tej dziedzinie mistrzem. 

Każdy przepis jest dokładnie opisany, wytłumaczony, pokazany. Etapy przygotowań, zdjęcia, wskazówki, czas pracy, potrzebny sprzęt. Każdy, ale to dosłownie każdy sobie z danym przepisem poradzi, nawet ta osoba, która nigdy w życiu nic nie ugotowała. Jest poradnik krojenia - technika siekania, słownik nazw, jak układać palce podczas krojenia. Jest poradnik kawy - jak parzyć, w czym, jakie ziarna wybrać. Jest poradnik jak obierać czosnek, jak kroić cebulę, jak smażyć mięso, jak przygotowywać sosy, jak przygotować kurczaka, przegrzebki,  jest także kuchnia molekularna. 
Są lody szałwiowe, ziemia do jedzenia, bekonowe róże, szampański winegret, mus z buraków, spaghetti z rukoli, żelki z oliwy z oliwek, chrupiąca krwawa mary, kuleczki mojito i wiele wiele innych ciekawych przepisów. 


Czytając książkę natknęłam się także na informację o tym jak zbudować szałas, jak łowić ryby, jak polować, jak rozpalić ogień. Naprawdę ta książka to lektura na wiele wieczorów i warto się z nią zapoznać. 



Tytuł "4 godziny, by zostać mistrzem nie tylko w kuchni"
Autor - Timothy Ferriss
Miękka oprawa, stron 672
Wydawnictwo Laurum
Cena - 59,90 zł

Komentarze

  1. Książkę powinien miec każdy, kto ma jakieś aspiracje w życiu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wiele można się z niej nauczyć :-) także gotować :-)

      Usuń
  2. Bardzo fajna ta książka :) Oj...chyba zagości w mojej domowej biblioteczce :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.