Bułki hamburgerowe

 


Dobry wieczór. Chciałabym was dzisiaj zaprosić na pyszne bułeczki, które możecie wykorzystać do przygotowania domowych hamburgerów lub po prostu zjeść z różnymi dodatkami na śniadanie bo są takie pyszne. 
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego i spokojnego wieczorku.  


Polecam wam także inne przepisy na bułki:

BUŁKI HAMBURGEROWE


Składniki:

- 550 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 100 g mąki żytniej typ 720
- 100 ml letniej wody
- 250 ml letniego mleka
- 10 g suszonych drożdży 
- 1,5 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 50 g oliwy
- 1 jajko + jajko po posmarowania bułek
- garść sezamu do posypania bułek

Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę pszenną chlebową oraz mąkę żytnią. Dodaj cukier, sól i suche drożdże (możesz także użyć świeżych drożdży - potrzebne będzie 30 g). Wlej letnie mleko oraz wodę, wbij jajko i dodaj oliwę. Wszystko razem wyrób ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. 

Ciasto odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny, przykryj miskę ściereczką. 

Następnie podziel ciasto na 7 kulek, każdą z nich ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki spłaszcz na kształt placka, posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp sezamem, odstaw jeszcze na 20 minut, aby podrosły.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, grzanie góra-dół.

Włóż bułki do piekarnika, piecz je przez 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią. 

Upieczone bułki przełóż na kratkę, aby wystygły. 






Komentarze

  1. Z chęcią wykorzystam je do hamburgerków, super przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie oryginalne bułki. Rewelacyjnie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe, ładnie zrumienione!

    OdpowiedzUsuń
  4. niesamowite że można zrobić hamburgera bez tony rozmaitych E-1000 w składzie!!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.