Gofry z pulpą owocową która zostaje po wyciskaniu soku z owoców

 


PRZEPYSZNE GOFRY POLECAJĄ SIĘ NA DESER !!!

Gofry z pulpą owocową jaka pozostaje po wyciskaniu soku z owoców to świetny pomysł na zdrowy deser i wykorzystanie resztek. Nic nie może się zmarnować. Ja taką pulpę wykorzystuję do różnych dań, robię ciasto, smażę placki lub właśnie gofry, dodaje do owsianki. Jak wyciskam sok z warzyw to pulpę wykorzystuję do zup czy jako zagęstnik do sosów. Można nadmiar także zamrozić na potem. Zapraszam was na pyszne goferki i życzę miłego dnia. 



GOFRY Z PULPĄ OWOCOWĄ


Składniki:

- 300 g pulpy pozostałej po wyciskaniu soku z owoców (jabłka, banany, pomarańcze)
- 2 jajka
- 300 g napoju ryżowo-kokosowego lub mleka
- 100 g oleju
- 240 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
- 2 łyżki erytrytolu lub cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Do miski wkładamy pulpę z wyciskanego soku z owoców - ja miałam ją z bananów, jabłek i pomarańczy. Jeżeli nie macie takiej pulpy to możecie zmiksować owoce i wycisnąć z nich sok. 

Dodajemy jajka, napój ryżowo-kokosowy lub inny napój roślinny albo mleko, olej, mąkę oraz erytrytol i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy łyżką lub blendujemy. 

Rozgrzewamy gofrownicę, nakładamy łyżką ciasto i smażymy gofry na rumiano. Następnie układamy je na kratce, aby wystygły. To bardzo ważne, bo wówczas pozostaną chrupiące a jak ułożycie na talerz lub jeden na drugi to się zaparzą i będą takie miękkie. 

Gofry podajemy z cukrem pudrem, jogurtem, owocami, czekoladą lub bitą śmietaną.







Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.